За Проекта arrow Документи arrow Военен архив arrow Доклад от полковник Митев от ГЩ на БНА за политическото положение в ЧССР
  • Bulgarian
Доклад от полковник Митев от ГЩ на БНА за политическото положение в ЧССР

20 септември 1968
Прага

Доклад от полковник Митев, представител на ГЩ на БНА, за политическото положение в ЧССР и състоянието на 12 и 22 МСП за времето от 9 до 16 септември 1968 г.

Описание:

  • Политическото положение в ЧССР се характеризира с нерешителност и колебливост в управлението; най-важното събитие е проведеното Национално събрание и приетите закони; "контрареволюционните елементи" не прекратяват своята дейност; продължават "военните действия"; изразява се мнение, че е формиран култ към Дубчек; Дубчек и правителството се поддържат главно от млади хора; те влизат в ЧКП не защото вярват в марксизма-ленинизма, а защото смятат, че правителството защитава националния им интерес и се противопоставя на нахлуването.
  • Населението подобрява отношението си към българските военни части: "Вече не вдигат юмруци срещу нас и не отправят закани".
  • Описва състоянието на двата полка, където няма сериозни промени и проблеми; само дисциплинарни нарушения заедно със съветски войници при злоупотреба с алкохол; има един случай на войник, опитал да избяга във ФРГ, арестуван; при описанието на 22 МСП има информация за убития български войник мл.сержант Николов; описание на битови въпроси, които развалят духа на личния състав – писмата от България, където има информация за отрицателни настроения срещу агресията; отношението на съседи към близки на офицерите и войниците; за отказа да се запазят местата на приетите във ВУЗ войници.

Изводи:

  1. Обстановката в ЧССР остава напрегната.
  2. Голямата част от ЧНА е настроена отрицателно към частите на Варшавския договор.
  3. Моралното и здравословно състояние на българските части е добро.
  4. Съветското командуване прави списъци с награди за българските офицери, същото трябва да направи и българското командуване за съветски военни.
  5. Да се подобрят грижите за семействата на офицерите и войниците в България.

ДВИА, ф.24, оп.Ха, а.е.22

Пълния текст на документа можете да прочетете тук

 
< Предишна   Следваща >
 
Copyright © 2023 Spotlight LTD. All rights reserved.