За Проекта arrow Спомени arrow Израснахме с Бийтълс, въпреки "Пред нас са блеснали житата"
  • Bulgarian
Израснахме с Бийтълс, въпреки "Пред нас са блеснали житата"

Руслан Кенаров

Невероятна изненада. Да, този сайт ме върна в спомените 40 години назад. Благодаря от сърце на авторите му!

Със смесени чувства сега си спомням за онези дни. Тогава бях в 9 клас на софийската гимназия - 39-то СПУ. По 100 ученика от гимназия участвахме в откриването. В гимнастическото съчетание. Фонът беше пак от ученици, ако не ме лъже паметта - от софийските гимназии, също. Тренирахме по училищата цяла година, а в края имахме и кратък лагер. Майтапи, закачки.... чудесно си изкарахме. Сутрин в чая ни слагаха бром, за да успокояват страстите ни мъжки, ха-ха-ха...

Най-вълнуващи бяха вечерните репетиции, в дните непосредствено преди откриването. На осветление. Вече на националния стадион "Васил Левски". В последните дни, в тези топли летни вечери, бяхме всички заедно. Фонът, гимнастиците и.... гимнастичките. Не знам кой как и кога измисли една закачка. Викахме й "чувала". Беше безобидна, уж, на пръв поглед шега, но сигурно онези от дамите, които попадаха в него, хич не им беше тогава до смях. Участниците в откриването сигурно ще си спомнят за това и развеселени сега ще разкажат за тази малко "дебелашка" шега на децата си. Затова ще спра дотук. Тези, които бяха там, знаят за какво ставаше дума. Е, част от участниците в тези "чували" изядоха по някой и друг шамар от учителите ни, които ни съпровождаха. За разлика от днес, тогава ни шамареха често в училище, но никой не протестираше. И почти всички станахме хора. За разлика от днес, когато учителите гледат безпомощно как съучениците сами си бият шамарите и още какво ли не си причиняват. Може би и те, или някои от тях, един ден също ще станах хора.... ха-ха-ха, живот!

За възможността "Бийтълс" да дойдат в България наистина бях забравил. Авторите на сайта ми напомниха за онази надежда, която се зароди с едно съобщение, кратко, сбутано някъде из колоните на в. "Работническо дело". Беше в един от априлските броеве, ако не се лъжа. В него се съобщаваше, че групата, която ни докарваше до истерия, щяла да посети страната ни за фестивала. Сега разбирам кой, как и защо ни е лишил от този невероятен момент - да видим и чуем на живо легендата на 20-ти век The Beatles на живо.

Лишили са ни тогава, разбирам, бащите на тези, които днес крадат от Еврофондовете, след като окрадоха пенсиите на родителите ни и натириха част от децата ни да се скитат "немили-недраги" по света!

Все пак, ние израснахме с песните на Бийтълс, въпреки, че ни караха да пеем до припадък "Пред нас са блеснали житата....."

 
< Предишна   Следваща >

Тук може да напишете Ваш спомен за 1968

Текстът ще бъде публикуван след одобрение от администратор 
Copyright © 2023 Spotlight LTD. All rights reserved.